רכישת ציוד אונליין

עם העלייה בשימוש במסחר המקוון, צצות ועולות שאלות מסוגים שונים. אחת המרכזיות היא השאלה לגבי מיסוי של מוצרים הנכנסים לישראל. כל עוד מדובר ברכישות מחנות ישראלית, הכללים ברורים: החנות עצמה כבר דאגה ליבוא המוצרים או לייצור מקומי. על המכירה יש 17% מס ערך מוסף (מע"מ) וזהו, מאד פשוט. פרט לכמה חריגים כמו פירות וירקות, שירותי תיירות ורכישות באילת – הסכום הסופי לתשלום ניתן לחישוב ללא בעיה. הדברים משתנים כאשר אנחנו רוכשים ישירות מחנות או ספק הנמצא מחוץ לגבולות המדינה. כאן אנחנו פועלים למעשה כיבואנים לכל דבר. במאמר הזה ננסה לבאר את המושגים ואת התהליך כולו. הוא מומלץ לקריאה לכל מי שעורך קניות ברשת ורוצה להבין כיצד לחשב את העלויות הסופיות של ההזמנה שלו.

מיהו 'יבואן'?

כל מי שמבצע הזמנה או רכישה, ישירה או דרך סוכן, של מוצרים בחו"ל הוא יבואן. החוק והתקנות השונות מבדילים בין יבוא אישי ליבוא מסחרי. האבחנה בין המקרים יכולה להיות לעיתים מבלבלת, בעיקר בתחום ה'אפור' בו ניגע מיד. חשוב לזכור שרוב ההזמנות של מוצרים לצריכה אישית שאתם מבצעים, נחשבות ליבוא אישי. כאשר מדובר למשל בקניה בטוחה ומשלוח מהיר דרך אמזון בעברית דרך אתר בעל מוניטין, ניתן להעריך שכל המוצרים בו ניתנים ליבוא ללא רשיון, כל עוד הם לצריכה אישית.

יבוא אישי נבדל מיבוא מסחרי לפי שלושה פרמטרים:

סוג המוצר

ישנם מוצרים שלא ניתן לייבא כיבוא אישי. אלו מוצרים כגון מכונות תעשייתיות או מוצרים אחרים אשר משמשים בברור לעסק.

כמות

המכס בודק מהי כמות המוצרים בחבילה. ברור שמי שמזמין שני בקבוקי בושם לא עושה זאת בשביל חנות. מנגד, מי שמזמין 35 יחידות, כבר יהיה לו קשה להסביר שכולם לצריכה אישית סבירה. במוצרים אחרים, נניח טלפונים, הרף יהיה נמוך יותר למשל 5 יחידות.

הצהרת יבואן

המכס מסתכל על מה מוצהר על החבילה לגבי השימוש והיעוד של הסחורה ומחליט לפי זה.

המיסים השונים לכל סוג יבוא

המשמעות של הקביעה לגבי סוג היבוא היא במיסים שיש לשלם. מי שמייבא מוצרים לעסק, לא יוכל להזדכות על יבוא אישי ולכן יעדיף לשלם מיסים גם על סכומים קטנים. כאן הדברים פשוטים – הוא יצהיר על כל רכישה כיבוא מסחרי.

רוכש פרטי, כלומר מי שמייבא את המוצרים לשימוש פרטי או אפילו לתרומה מוכרת כלשהי, ייחשב כיבואן פרטי. לגביו יחולו המיסים הבאים:

חשוב לזכור את הסכומים הללו בשביל לא לחרוג מהם במידת האפשר. נוכל לנצל את הידע הזה בשביל להיזהר שלא להזמין חבילות יקרות מידי בו זמנית. כך, נוכל למשל לפצל רכישות בהתאם לסכומים הללו. זה יכול להיות משמעותי ברכישה של מחשב ואביזרים נלווים למשל. כאשר מפצלים למחשב עצמו בהזמנה אחת ולאביזרים הנלווים בחבילה נוספת.

 

לסיכום, אנחנו ממליצים לכם לבצע רכישות רק דרך אתרים מוכרים ובעלי מוניטין. הרכישה בהם תהיה ללא הפתעות במחיר הסופי ובמשלוח ומכאן שגם יהיה יותר קל לחזות את תשלום המס בכניסה של המוצרים לישראל. בירורים שונים לגבי התשלומים או נזק לחבילות נעשים מול הדואר או חברת השליחויות.