ידוע לכל שלהיות שכיר מגיע עם סל של הטבות, במיוחד בכול הנוגע לימי מחלה וחופשות. עם זאת, גם פה יש חוקים וגם פה יש לדעת מהם התנאים, הזכויות והמחויבויות של שני הצדדים. מכאן שאם מבקשים פעם אחת ולתמיד ליישר קו – להבין מה בדיוק אומר החוק, מוזמנים להיעזר במידע הבא.

כיצד מנצלים יום מחלה?

טרם ניגע בזכויות, נציין שעל מנת לנצל יום מחלה, יש להוכיח אי כשירות זמנית לעבוד, וזאת רק רופא יכול לקבוע. מכאן שאם מבקשים לנצל יום מחלה, אין זה מספיק להתקשר להודיע שלא מרגישים טוב ולהשתעל ברקע, אלא יש צורך להסדיר זאת באופן מקצועי. לשם כך כל שצריך לעשות זה להיכנס לאתר דוקתורים דרך הקישור doctorim.co.il ולקבוע תור (פיזי או טלפוני) מול הרופא הרצוי. מכאן שאם פעם היה צריך לחכות הרבה זמן על הקו, או שהיה קשה למצוא תור פנוי, הרי שכיום הכול הרבה יותר פשוט ונגיש. בלחיצת כפתור זוכים למצוא היצע נרחב של תורים זמינים בהתאם למיקום הרצוי. עוד נציין שניתן להגיש את האישור הרפואי באיחור, אך חשוב שיימסר באותו החודש.

כמות ימי מחלה בחודש

באופן כללי כל עובד שעובד בין 5 ל 6 ימים בשבוע זכאי ליום וחצי מחלה מדי חודש, כלומר מדובר ב18 ימי מחלה מדי שנה, ובמקרים מסוימים ניתן לקחת כ90 יום, אך לא יותר. עבור אותם ימים זכאים לקבל תשלום חלקי (ניגע בכך בהמשך) ובהחלט שגם ניתן לקחת יום מחלה עבור טיפול בבן משפחה. עם זאת, אין לטעות שניתן לפדות את ימי המחלה שלא נוצלו (אלא אם כן קיים חוזה שמסדיר זאת), אך מנגד כן ניתן לצבור ימי מחלה.

יום מחלה בעבודה: המידע השלם לעובד השכיר

חישוב ימי מחלה עבור משרה חלקית

חשוב לדעת שאם עובדים באותו מקום עבודה מספר שנים, ניתן לצבור ימי מחלה שנותרו משנים קודמות. כמו כן, אם מדובר במשרה חלקית, הכמות של ימי המחלה מחושבת לפי נוסחה מעט שונה. כך למשל אם מדובר במקום עבודה שבו נהוג לעבוד כ5 ימים בשבוע, הרי שלוקחים את סך ימי העבודה שקיימים באותו חודש, מחלקים אותם ב21.66, ואת התוצאה מכפילים ב1.5.

שווי דמי מחלה

כפי שציינו, על ימי מחלה מקבלים תשלום חלקי, ופה ניגש להסביר. ראשית יש להבין שכדי לקבל "דמי מחלה" יש צורך להציג "תעודת מחלה" חתומה ע"י רופא. התעודה צריכה לכלול את סך התקופה שבה העובד נעדר, או את תקופת ההיעדרות המשוערת. בדרך כלל עבור היום הראשון לא מקבלים תשלום, עבור היום השני והשלישי זכאים ל50% מסך השכר היומי ואילו מהיום הרביעי והלאה זכאים ל 100% משכר העבודה, אלא אם כן מדובר בהסכם קיבוצי/חוזה עבודה אישי (במקרה זה ישנן הטבות).

 זכויות העובד

לעובדים יש מספר זכויות כשזה נוגע למחלהה. חשוב לדעת שלא ניתן לפטר עובד שנמצא בחופשת מחלה, שלא ניתן לסרב לעובד שמבקש לקחת ימי מחלה (לצד אישור רפואי כמובן) ושימי המחלה נצברים באופן אוטומטי. בכול הנוגע לקורונה, חשוב לדעת שנכון לתאריך 29.1.2020 אם נעדרים בשל חשש להידבקות בנגיף הקורונה (ההורה השכיר או הילד), עשויים להימצא כזכאים לדמי בידוד, כאשר שווי ההחזר מושפע מהסטטוס (מחוסן/מחלים/ לא מחוסן). כמו כן, המעסיק רשאי לנכות חלק מימי ההיעדרות מתוך מכסת ימי המחלה.

היו מודעים!

לבסוף נציין עובדה חשובה שמוטב להיות מודעים אליה. החוק אינו מאפשר לנכות ממכסת ימי המחלה את כל אותם ימי מחלה בודדים שעבורם לא זכאים לקבל תשלום (כאמור מקבלים תשלום רק מהיום השני והלאה). עם זאת, בפועל שלל עסקים כן מנקים ימים אלו, למרות שאינם משלמים עליהם.